Kan man bli av med Tonsillstenar?

Vad är tonsillstenar

Tonsillstenar, eller tonsilloliter, är små, hårda avlagringar som bildas i tonsillerna, även kända som mandlarna. Dessa stenar består av kalcium, bakterier och andra partiklar som fastnar i mandlarna och över tid förkalkas. Även om de är relativt vanliga och oftast inte skadliga, kan de orsaka obehag och leda till dålig andedräkt. Det är inte ovanligt att folk frågar sig om man verkligen kan bli av med tonsillstenar, och om det finns effektiva metoder att förhindra att de återkommer.

Orsaker bakom tonsillstenar

Tonsillstenar bildas oftast som ett resultat av ansamlingar av slem, matpartiklar, döda celler och bakterier i tonsillkryptorna. Dessa kryptor är små fickor eller gropar i mandlarna som kan bli en grogrund för dessa avlagringar. Speciellt de som lider av kronisk tonsillit eller återkommande halsinfektioner är mer benägna att utveckla tonsillstenar.

Andra faktorer som kan bidra till bildandet av tonsillstenar inkluderar:

 • Dålig munhygien
 • Frekventa bakteriella infektioner i halsen
 • Förstorade tonsiller
 • Munandning snarare än att andas genom näsan

Symptom och diagnostisering

De mest märkbara symptomen på tonsillstenar är dålig andedräkt och en känsla av obehag eller irritation i halsen. I vissa fall kan dessa stenar också vara synliga som små, vita eller gula prickar på tonsillerna. Andra symptom kan inkludera:

 • Svårighet att svälja
 • Öronvärk (även om örat inte är infekterat)
 • Halsont
 • Svullna tonsiller

Diagnostisering av tonsillstenar görs vanligtvis genom en fysisk undersökning där läkaren inspekterar halsen, oftast med hjälp av en spekulum för att få en bättre vy av tonsillerna. I vissa fall kan röntgen eller andra bilddiagnostiska metoder krävas för att utesluta andra orsaker till symptomen.

Behandling och borttagning

Det finns flera metoder för att bli av med tonsillstenar, både hemma och genom medicinska ingrepp. Hemmabehandlingar kan ofta vara effektiva för mindre stenar, medan större eller mer ihärdiga fall kan kräva professionell behandling.

Hemmabehandlingar

För att behandla tonsillstenar hemma kan man prova följande metoder:

 • Gurgla med saltvatten: En lösning av salt och varmt vatten kan hjälpa till att lösa upp och frigöra tonsillstenarna.
 • Manuell borttagning: Med hjälp av en bomullspinne eller en speciell tonsillstens-skop kan man försiktigt försöka ta bort stenarna. Det är viktigt att göra detta med stor försiktighet för att undvika skada eller infektion.
 • Upprätthålla bra munhygien: Regelbunden tandborstning och användning av munvatten kan hjälpa till att minska bildandet av nya tonsillstenar.

Medicinsk behandling

I mer allvarliga fall kan följande medicinska behandlingar vara nödvändiga:

 • Antibiotika: Vid infektion kan antibiotika vara nödvändigt för att eliminera de bakterier som bidrar till bildningen av tonsillstenar.
 • Laserablationsbehandling: En mer avancerad behandling där laser används för att omforma tonsillkryptorna och eliminera stenarna.
 • Tonsillektomi: I extrema fall där tonsillstenar är återkommande och orsakar stora problem kan en operation för att avlägsna tonsillerna vara nödvändig. Detta är dock en sista utväg.

Förebyggande åtgärder

Att förhindra bildandet av tonsillstenar är i mycket beroende av att upprätthålla god munhygien och att hantera eventuella underliggande medicinska tillstånd. Här är några tips för att förebygga tonsillstenar:

 • Gurgla regelbundet med saltvatten eller antibakteriellt munvatten
 • Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd
 • Drick mycket vatten för att hålla munnen fuktig och hjälpa till att skölja bort matpartiklar och bakterier
 • Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion, då dessa kan bidra till muntorrhet och bakteriell tillväxt
 • Sök medicinsk hjälp vid tecken på kronisk tonsillit eller andra relaterade hälsoproblem

Genom att följa dessa förebyggande åtgärder kan man minska risken för bildandet av tonsillstenar och de obehag som de kan orsaka.

Sammanfattningsvis är tonsillstenar ett vanligt men irriterande problem som i de flesta fall kan hanteras effektivt med lämpliga hemmabehandlingar och förebyggande åtgärder. Men för de som upplever återkommande eller svåra fall, är det viktigt att konsultera en läkare för vidare bedömning och behandling.

Vanliga frågor om tonsillstenar

Vad är tonsillstenar?

Tonsillstenar, eller tonsilloliter, är små, hårda avlagringar som bildas i mandlarna. De består av kalcium, bakterier och andra partiklar.

Är tonsillstenar skadliga?

Även om tonsillstenar oftast inte är skadliga kan de orsaka obehag, svårighet att svälja och dålig andedräkt. Om du upplever svåra symptom är det bäst att söka medicinsk hjälp.

Hur kan jag ta bort tonsillstenar hemma?

Du kan prova att gurgla med saltvatten, använda en bomullspinne för att försiktigt ta bort stenarna, eller upprätthålla bra munhygien för att minska risken för nya tonsillstenar.

När bör jag söka läkare för mina tonsillstenar?

Om du har återkommande tonsillstenar som orsakar stora besvär, om hemmabehandlingar inte fungerar, eller om du upplever svår smärta och infektion, bör du söka professionell vård.

Kan man förhindra tonsillstenar från att bildas?

Ja, genom att upprätthålla god munhygien, gurgla regelbundet med antibakteriellt munvatten, och hantera eventuell kronisk tonsillit kan du minska risken för att tonsillstenar bildas.